De architect

Ontwerpen voor een wijk in je eigen stad

Richard van Tiggele van Venster Architekten maakte het ontwerp van Aangenaam Gouda Oost. Het bureau uit Gouda speelde een thuiswedstrijd. Of ze daardoor meer betrokken zijn? “Nee, elke ontwerpopgave vliegen we vanuit dezelfde bevlogenheid en precisie aan. Het is natuurlijk wel extra speciaal als je betrokken bent bij een wijk in je eigen stad.

Richard vervolgt: “Wat ik het mooiste vind, is dat ik iedere dag mag ontwerpen en op die manier een bijdrage lever aan mooiere en betere plekken voor mensen om te wonen. De toekomst van Gouda Oost zie ik positief in. Door de ruime opzet met veel groen en een zeer gedifferentieerd aanbod is het hier nu al heerlijk wonen en dat wordt in de toekomst nog beter.”

Niet de eerste en hopelijk niet de laatste
Het is niet het eerste ontwerp dat Venster Architekten in opdracht van Van Wijnen maakte. “En hopelijk niet het laatste”, zegt Richard. “Als je vaker met elkaar samenwerkt, kun je lezen en schrijven met elkaar. Ook al is iedere opgave uniek! Ons bureau is redelijk allround. We zijn goed in grotere en complexere opgaven waar voortdurend geschakeld moet worden tussen droom en realiteit.”

Bedenk je eens dat….
“Gouda Oost is een grote herstructureringsopgave gebaseerd op de oorspronkelijke groenstructuur, maar met een volledig vernieuwd en hedendaags woonprogramma. Dat verrassend groene karakter en het vele water, onder andere aan de Van Heuven Goedhartsingel, ervaar je heel goed als je door de wijk loopt. Als je je dan probeert voor te stellen dat er binnenkort prachtige nieuwbouwwoningen worden gebouwd, zie je in gedachten een hele nieuwe buurt ontstaan.”

Inspiratie gehaald uit al het goede wat er al was
Als we Richard vragen waar hij zijn inspiratie vond voor de architectuur, licht hij dat graag toe. “Aan de wijk is al meer dan tien jaar geschetst en getekend. Er zijn ook allerlei regels bedacht zodat er samenhang ontstaat. Ik vond het belangrijk om aan te sluiten bij de bestaande gezinswoningen in de buurt. Op die manier past de nieuwbouw mooi bij wat er al is, maar hebben de huizen wel een eigen karakter. De woningen hebben een baksteenarchitectuur met ruimte voor veel licht in de woningen.

Fijn ook dat het heel duurzame Nul Op de Meterwoningen zijn. Bewoners zijn klaar voor de toekomst!”

Daar krijg ik een blij gevoel van
“We werken door het hele land, dus het uiteindelijke resultaat van mijn werk bekijken is niet altijd makkelijk in te plannen. Gouda Oost ligt om de hoek van ons kantoor, dus ik ga zeker even kijken als er gebouwd is. Ik krijg altijd een blij gevoel als ik na een paar jaar terugkom op de plek en ik zie dat het groen in de voor- en achtertuinen flink gegroeid is en het ontwerp decor is geworden van het leven van mensen die er wonen.”