De bouwer

Herman bereidt alles voor, zodat de bouw voorspoedig verloopt

Herman Kulik is werkvoorbereider, maar in het geval van Aangenaam Gouda heeft hij ook de pet van projectvoorbereider op gehad. Wat doet hij precies en hoe kijkt hij aan tegen de transformatie van deze wijk? Herman vertelt het met plezier als we hem via Teams contacten.

Ervaring die van pas komt
“Ik werk al 22 jaar bij Van Wijnen. Na mijn studie ben ik nooit meer weggegaan. Het is een fijne werkgever met een platte organisatie en collegiale sfeer die ik als erg prettig ervaar. Het werk is zo veelzijdig en uitdagend dat ik geen behoefte voel om weg te gaan. Die ervaring komt me goed van pas bij dit project. Niet dat het bouwtechnisch heel complex is, maar het geeft me tegelijkertijd wel de kans een junior werkvoorbereider te begeleiden en hem de kneepjes van het vak te leren.”

Wie doet wat?
Als projectvoorbereider ben je samen met de calculator verantwoordelijk voor het  aansturen van het ontwerp en de benodigde rapportages, zodat het past binnen het Programma van Eisen van onze opdrachtgever en het budget, zoals is afgesproken. Herman: “Kort gezegd komt het erop neer dat je het voorlopige ontwerp naar een definitief ontwerp brengt, zodat het uitgevoerd kan worden. Op het moment dat dat punt bereikt is, draagt de projectvoorbereider het werk over aan de werkvoorbereider die samen met de projectleider het project verder oppakt voor de daadwerkelijke uitvoering.”

Vaak langs op de bouw
“Het leuke van werkvoorbereider zijn bij Van Wijnen is dat het takenpakket heel uitgebreid is. Het gaat veel verder dan controleren van tekeningen. Je hebt echt het hele project onder handen waardoor je alle ins en outs weet”, legt Herman uit. “Als de bouw eenmaal start, ga ik zeker geregeld op de bouw langs. Prettige bijkomstigheid is dat ik heel dichtbij woon. Op de bouw heb ik overleg met de uitvoerder. Die hebben we alle benodigde stukken voor de uitvoering al aangeleverd, maar tijdens het werk zijn er altijd zaken die aandacht nodig hebben. Doordat ik vanuit het voortraject betrokken ben, heeft het project geen geheimen voor mij. Die kennis kan de uitvoerder soms goed gebruiken.”

Herman over Aangenaam Gouda
“Aangenaam Gouda vind ik een mooi project, omdat de wijk echt een goede upgrade krijgt. Daarbij komt er koop en huur in de wijk en zijn er appartementengebouwen en eengezinswoningen. Heel afwisselend en daardoor echt een wijk voor iedereen. Fijn dat ik hieraan mee mag werken.”