image
header foto patroon

Nieuwsberichten

Nieuwsbrief - November 2021

Welkom in Aangenaam Gouda Oost. Hier wordt hard gewerkt aan een kindvriendelijke woonwijk met een verrassend groen karakter. De buurt wordt grootschalig vernieuwd en dat biedt kansen. Want over niet al te lange tijd kun je gloednieuw wonen op een plek waar de bomen groot zijn, het groen in overvloed aanwezig is, de stad dichtbij is én je alle bestaande voorzieningen om de hoek hebt. Aantrekkelijk? Maak kennis met Aangenaam Gouda Oost!

FASE 1: BINNENKORT IN VERKOOP
Aangenaam Gouda Oost bestaat uit 184 nieuwe woningen. Er worden zowel appartementen als eengezinswoningen gebouwd. Het zijn deels koop- en deels huurwoningen. Alle 55 koopwoningen zijn overigens eengezinswoningen met minstens twee woonlagen én een tuin.

In de eerste helft van 2022 starten we met de verkoop van de eerste fase. Dit zijn in totaal 18 eengezinswoningen aan de Van Heuven Goedhartsingel, Bunchestraat en Nansenstraat die een woonoppervlakte hebben van circa 118 m2 en bestaan uit 2 lagen met een kap. Je hebt keuze uit tussen- en hoekwoningen. Alle woningen hebben drie slaapkamers en een optioneel indeelbare zolder. Ook kun je kiezen voor een uitbouw als je de woonkamer wilt vergroten.

De verhuur van de appartementen wordt door Woonpartners Midden-Holland verzorgd. In deze nieuwsbrieven ligt de focus op de koopwoningen. De verkoop van fase 1 start in de eerste helft van komend jaar, tijd dus om je meer te vertellen over de nieuwbouw die dit bijzondere stukje Gouda straks verrijkt.

VOORBEREIDINGEN IN VOLLE GANG
Op dit moment zijn we met de architect druk bezig met de aanvraag van de omgevingsvergunningen. Ook zijn er extra impressies in de maak waarmee we jou straks een zo compleet mogelijk beeld geven van hoe gaaf het er uiteindelijk komt uit te zien! Natuurlijk kun je straks bij de start verkoop ook door een mooie brochure bladeren.

Op de locatie zelf zijn de voorbereidingen inmiddels in volle gang, zo zijn onder meer sonderingen uitgevoerd. Hiermee is het draagvermogen van de grond bepaald. Zo krijgen we beeld van de bodemopbouw en weten we bijvoorbeeld hoe lang onze heipalen moeten worden om te zorgen voor een goede fundering. Om te voorkomen dat de grond rondom de woningen teveel zakt en er dus regelmatig grond in de tuinen aangevuld moet worden, is er een voorbelasting aangebracht. Op de luchtfoto’s van plangebied Van Heuven Goedhartsingel hieronder is goed te zien dat de grondwerkers bezig zijn.

 

WELSTANDSCOMMISSIE EN INLOOPAVONDEN
De concept plannen zijn besproken met de welstandscommissie, zij hebben de architect een aantal suggesties meegegeven welke inmiddels zijn verwerkt én positief ontvangen! Zodra de omgevingsvergunningen ingediend zijn, zal er nog een definitief advies worden uitgebracht, maar gezien de eerdere overleggen wordt verwacht dat ook dit positief zal zijn en geen invloed zal hebben op de plannen en de planning.

Verder zijn er onlangs twee inloopavonden georganiseerd om de omwonenden te informeren over de bouwplannen. Deze hebben immers direct invloed om hun woonomgeving. Aan de hand van diverse panelen zijn de plannen toegelicht. Deze panelen zijn hier op onze nieuwspagina terug te vinden. Bij deze avonden zijn bewust geen geïnteresseerde kopers uitgenodigd, de avonden waren puur bedoeld om de omwonenden te informeren.

AANSPREKENDE ARCHITECTUUR
De architectuur is geïnspireerd op de stijl die je veel ziet in de buurt. Zo ontstaat er een eenheid, maar wel met een eigen karakter. Mooie details in het metselwerk geven de gebouwen en woningen een tijdloze allure. Kortom, alle comfort van nu, met vooral véél licht in de woningen. Tel daarbij op dat de woningen Nul Op de Meter zijn, gebouwd worden met duurzame materialen én luxe afgewerkt zijn… Begint het beeld zich al een beetje te vormen?

MEER INFO
Schrijf je in voor de nieuwsbrief. De komende periode zullen wij je regelmatig op de hoogte houden, altijd leuk nieuwe weetjes over misschien wel jouw nieuwe (t)huis. Alle informatie die op dit moment beschikbaar is, vind je op de website.

Wij houden je op de hoogte!

Met vriendelijke groet,
Projectteam Aangenaam Gouda Oost

 

 

De bouwer

Herman bereidt alles voor, zodat de bouw voorspoedig verloopt

Herman Kulik is werkvoorbereider, maar in het geval van Aangenaam Gouda heeft hij ook de pet van projectvoorbereider op gehad. Wat doet hij precies en hoe kijkt hij aan tegen de transformatie van deze wijk? Herman vertelt het met plezier als we hem via Teams contacten.

Ervaring die van pas komt
“Ik werk al 22 jaar bij Van Wijnen. Na mijn studie ben ik nooit meer weggegaan. Het is een fijne werkgever met een platte organisatie en collegiale sfeer die ik als erg prettig ervaar. Het werk is zo veelzijdig en uitdagend dat ik geen behoefte voel om weg te gaan. Die ervaring komt me goed van pas bij dit project. Niet dat het bouwtechnisch heel complex is, maar het geeft me tegelijkertijd wel de kans een junior werkvoorbereider te begeleiden en hem de kneepjes van het vak te leren.”

Wie doet wat?
Als projectvoorbereider ben je samen met de calculator verantwoordelijk voor het  aansturen van het ontwerp en de benodigde rapportages, zodat het past binnen het Programma van Eisen van onze opdrachtgever en het budget, zoals is afgesproken. Herman: “Kort gezegd komt het erop neer dat je het voorlopige ontwerp naar een definitief ontwerp brengt, zodat het uitgevoerd kan worden. Op het moment dat dat punt bereikt is, draagt de projectvoorbereider het werk over aan de werkvoorbereider die samen met de projectleider het project verder oppakt voor de daadwerkelijke uitvoering.”

Vaak langs op de bouw
“Het leuke van werkvoorbereider zijn bij Van Wijnen is dat het takenpakket heel uitgebreid is. Het gaat veel verder dan controleren van tekeningen. Je hebt echt het hele project onder handen waardoor je alle ins en outs weet”, legt Herman uit. “Als de bouw eenmaal start, ga ik zeker geregeld op de bouw langs. Prettige bijkomstigheid is dat ik heel dichtbij woon. Op de bouw heb ik overleg met de uitvoerder. Die hebben we alle benodigde stukken voor de uitvoering al aangeleverd, maar tijdens het werk zijn er altijd zaken die aandacht nodig hebben. Doordat ik vanuit het voortraject betrokken ben, heeft het project geen geheimen voor mij. Die kennis kan de uitvoerder soms goed gebruiken.”

Herman over Aangenaam Gouda
“Aangenaam Gouda vind ik een mooi project, omdat de wijk echt een goede upgrade krijgt. Daarbij komt er koop en huur in de wijk en zijn er appartementengebouwen en eengezinswoningen. Heel afwisselend en daardoor echt een wijk voor iedereen. Fijn dat ik hieraan mee mag werken.”

Inloopavond plangebieden Oostvogel en Van Heuven Goedhartsingel

Op 25 oktober 2021 heeft de inloopavond voor omwonenden plaats gevonden voor de plangebieden ‘Oostvogel en Van Heuven Goedhartsingel’ te Gouda.
De inloopavond vond plaats in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel 314 te Gouda, dus nabij de plangebieden.
Daarbij zijn de plannen getoond bestaande uit 18 koop eengezinswoningen en 2 appartementengebouwen met 61 huurappartementen.

Deze inloopavond was alleen bedoeld voor omwonenden, dus niet voor geïnteresseerde kopers of huurders, zodat de omwonenden weten wat er in de directe omgeving van hun huis gebouwd gaat worden. Doel van deze avond was het tonen van de plannen, vragen te kunnen beantwoorden en eventuele suggesties in het vervolgtraject mee te kunnen nemen. Daarbij is het de bedoeling dat de omgevingsvergunning in november 2021 aangevraagd wordt.

Het informatie- en verkooptraject voor geïnteresseerde kopers staat dus geheel los van het informeren van de omwonenden. Start verkoop van de 18 koop eengezinswoningen staat gepland in 1e helft 2022. Vanzelfsprekend zullen we geïnteresseerden die zich ingeschreven hebben via de website informeren wanneer de daadwerkelijke verkoop start.

Bij de inloopavond zijn de plannen getoond aan de hand van 11 panelen. Benieuwd naar deze panelen of wil je deze op je gemak terug kijken? Klik hier om ze te bekijken.

Inloopavond plangebied - middengebied

Op 11 oktober 2021 heeft de inloopavond voor omwonenden plaats gevonden voor plangebied ‘middengebied’.
De inloopavond vond plaats in de Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel 314 te Gouda, dus recht tegenover het plangebied.
Daarbij zijn de plannen getoond bestaande uit 20 koop eengezinswoningen en 1 appartementengebouw met 20 huurappartementen in de midden dure huur.

Deze inloopavond was alleen bedoeld voor omwonenden, dus niet voor geïnteresseerde kopers of huurders, zodat de omwonenden weten wat er in de directe omgeving van hun huis gebouwd gaat worden.
Doel van deze avond was het tonen van de plannen, vragen te kunnen beantwoorden en eventuele suggesties in het vervolgtraject mee te kunnen nemen.
Daarbij is het de bedoeling dat de omgevingsvergunning in november 2021 aangevraagd wordt.

Het informatie- en verkooptraject voor geïnteresseerde kopers staat dus geheel los van het informeren van de omwonenden.
Start verkoop van de 20 koop eengezinswoningen in plangebied ‘middengebied’ staat gepland in 2e helft 2022.
Vanzelfsprekend zullen we geïnteresseerden die zich ingeschreven hebben via de website informeren wanneer de daadwerkelijke verkoop start.

Bij de inloopavond zijn de plannen getoond aan de hand van 8 panelen. Benieuwd naar deze panelen of wil je deze op je gemak terug kijken? Klik hier om ze te bekijken.

De woningbouwvereniging

Als je een wijk met sociale problematiek weer in een opwaartse spiraal wilt krijgen, moet je op verschillende niveaus verandering aanbrengen, wijkbewoners betrekken en ze weer trots maken op hun eigen wijk. Dat blijkt als we ontwikkelaar Paula Sangers van Woonpartners Midden-Holland spreken.

“De transformatie van Gouda Oost startte met een brainstormsessie met KEI Kennislab waarin gemeente, Woonpartners Midden-Holland, stedenbouwkundige en bewoners met elkaar om de tafel zaten om knelpunten te inventariseren. Ook werd gekeken wat nodig was om de wijk om te toveren tot een fijne, geliefde woonplek. KEI Kennislab (nu Platform31) hielp in de versnelling van de wijkontwikkeling.”

Uithuilen en opnieuw beginnen
De conclusie was dat slopen en opnieuw opbouwen voor een groot deel van de wijk nodig was. Een gevarieerder woningaanbod, meer groen en meer lucht en ruimte voor voorzieningen zoals winkels en een school.

“Voordat je gaat slopen en nieuwe woningen toevoegt, is het ontzettend belangrijk dat je voorzieningenniveau op orde is en dat de sfeer in de wijk goed genoeg is. Als dat zo is, kun je letterlijk en figuurlijk gaan bouwen. Dus zijn we gestart met de realisatie van het Multifunctionele Nelson Mandela Centrum met daarin ook een school. Onze eerste mijlpaal. We lieten portretten van wijkbewoners maken. Die werden daar duidelijk zichtbaar voor een ieder, in de hal tentoongesteld. Zo mooi om de trots van die mensen te zien. Het is maar een voorbeeld, maar ik vond het heel leuk om te zien. Daarna hebben we het winkelhart aangepakt door deze voorzieningen een nieuwe plek beter bereikbare plek aan de rand van de wijk bij het park te geven. Dat vele winkeliers meeverhuisd zijn, zien we als een compliment.”

Participatie stopt nooit
Paula vervolgt: “Het betrekken van bewoners is niet iets wat je ‘maar even doet’. Wij hebben het integraal verwerkt in onze visie en planvorming. Als straks het ontwerp van de woningen die Van Wijnen gaat bouwen concreet is, gaan we ook weer langs de direct omwonenden om alles te laten zien en input op te halen. Pas daarna gaan we de bouwaanvraag indienen.”

Een mooi bruggetje naar de samenwerking met Van Wijnen. “Hoe heb je dat ervaren?” vragen we. “We kenden Van Wijnen al van eerdere samenwerkingen en opnieuw hebben ze bewezen een prettige partij te zijn die bereid is om zich flexibel op te stellen. De contacten met Fons en Jurgen verlopen prettig en we zijn blij dat Van Wijnen van alle markten thuis is.”

Missie voltooid
“Gouda Oost had bijna alleen maar sociale huur. Nu is het een gevarieerde wijk met koop, sociale huur en middelhuur (betaalbare vrije sector huur). Duurzame eengezinswoningen en appartementen. Door iets hoger te bouwen kwam er ruimte voor meer groen! Als we de samenstelling van de wijk nu bekijken, is het een mooie afspiegeling van de gemiddelde bewonerssamenstelling in Gouda. De paar plekken waar Van Wijnen nu gaat bouwen zijn de laatste fasen van wat in 2010 is opgestart. In 2024 kunnen we terugkijken op een prachtige, succesvolle transformatie van een wijk waar mensen graag komen, wonen én blijven. Een slotstuk is het echter niet. Een stad blijft in ontwikkeling.”

De stedenbouwkundige

 

Als je mixt en kwaliteiten benut, krijg je een fijne wijk

In opdracht van Woonpartners maakte Bart Aptroot van ONE architecture het stedenbouwkundig plan voor Gouda Oost. In zijn plan staat grofweg waar groen, woningen en wegen komen. Een boekwerk dat duidelijke kaders meegeeft aan architecten en ontwikkelaars. Als Bart begint te vertellen, word je vanzelf nog enthousiaster over de wijk.

“In 2008 werd ons kantoor betrokken. Een revitalisatie was noodzakelijk om meerdere redenen. Gelukkig had Gouda Oost ook toen al veel kwaliteiten. Het was dus vooral zoeken naar mogelijkheden om die te benutten. Vervangen wat oud is en koesteren wat goed is.”

Hoe het begon
“Toen we startten, zijn we niet gelijk gaan schetsen. We hebben vooral de bestaande situatie in ons opgenomen, gekeken wat beter kon en we spraken met bewoners om hun wensen te inventariseren. De conclusie was dat de bebouwing te eenzijdig was en dat de voorzieningen te veel op elkaar zaten. Daarbij had de wijk geen aantrekkelijke entree, was het groen wat rommelig én er was geen directe verbinding met de dijk achter de wijk.”

Je kunt geen 15 jaar vooruit bedenken
De ervaring van zo’n jarenlange wijkvernieuwing leert dat alles vooruit bedenken zonde is. De tijd, nieuwe inzichten en zelfs de techniek halen je in. Bijkomend voordeel van deze gefaseerde aanpak was dat alles beter te organiseren was. We hadden namelijk te maken met een wijk die bewoond werd.

“We onderzochten steeds per wijkdeel wat op dat moment nodig was en op welke manier we de kwaliteit van de plek konden benutten. Zo hebben we bijvoorbeeld bij de eengezinswoningen, die Van Wijnen verkoopt, delen autovrij gemaakt. Op die manier beleef je het groen van de singels en groenlinten tot aan je voordeur.”

Variatie is het sleutelwoord
“Ondanks dat de wijk in delen is herontwikkeld, zie je straks overal een combinatie van eengezinswoningen en wat hogere appartementengebouwen. Die mix trekt een gevarieerde bewonerssamenstelling aan. Oud, jong, stellen, singles en gezinnen; iedereen leeft hier samen. Je kunt je wel voorstellen wat dat doet met de dynamiek in een wijk”, zegt Bart.

Een groen hart
Ook het voorzieningenhart is onder handen genomen. Langs het Anne Frank Plantsoen waar je kunt spelen, sporten en wandelen loopt het lint met voorzieningen. Veel meer open en toegankelijk. Bart vindt het mooi om te horen en zien dat de bewoners er blij mee zijn. “De plannen zijn immers samen met de bewoners gemaakt. Het plantsoen geeft Gouda Oost een mooie entree en in combinatie met de singels is de relatie tussen groen, water én de wijk veel sterker geworden. Zeker als je bedenkt dat de dijk ook bereikbaar is gemaakt. Via een lief bruggetje wandel je zo het landschap in vanuit de wijk.”

Bart tot slot: “Het is mooi om zo lang bij een revitalisatie betrokken te zijn én het resultaat te zien in tevreden bewoners. Dat is waar je het allemaal voor doet.”

Plaatsing promotiebord

 

Binnen plangebied Van Heuven Goedhartsingel is op 12 juli 2021 het promotiebord geplaatst voor de eerste fase.
Het betreft de verkoop van de eerste Nul op de Meter woningen (NOM), 3 blokjes met in totaliteit 18 woningen, bestaande uit 2 lagen met een kap.
Volgens planning zal de verkoop in 1e helft van 2022 plaats vinden en start bouw in de 2e helft van 2022.
Het promotiebord is geplaatst op de hoek van de Nansenstraat en Bunchestraat.

De architect

 

Ontwerpen voor een wijk in je eigen stad

Richard van Tiggele van Venster Architekten maakte het ontwerp van Aangenaam Gouda Oost. Het bureau uit Gouda speelde een thuiswedstrijd. Of ze daardoor meer betrokken zijn? “Nee, elke ontwerpopgave vliegen we vanuit dezelfde bevlogenheid en precisie aan. Het is natuurlijk wel extra speciaal als je betrokken bent bij een wijk in je eigen stad.

Richard vervolgt: “Wat ik het mooiste vind, is dat ik iedere dag mag ontwerpen en op die manier een bijdrage lever aan mooiere en betere plekken voor mensen om te wonen. De toekomst van Gouda Oost zie ik positief in. Door de ruime opzet met veel groen en een zeer gedifferentieerd aanbod is het hier nu al heerlijk wonen en dat wordt in de toekomst nog beter.”

Niet de eerste en hopelijk niet de laatste
Het is niet het eerste ontwerp dat Venster Architekten in opdracht van Van Wijnen maakte. “En hopelijk niet het laatste”, zegt Richard. “Als je vaker met elkaar samenwerkt, kun je lezen en schrijven met elkaar. Ook al is iedere opgave uniek! Ons bureau is redelijk allround. We zijn goed in grotere en complexere opgaven waar voortdurend geschakeld moet worden tussen droom en realiteit.”

Bedenk je eens dat….
“Gouda Oost is een grote herstructureringsopgave gebaseerd op de oorspronkelijke groenstructuur, maar met een volledig vernieuwd en hedendaags woonprogramma. Dat verrassend groene karakter en het vele water, onder andere aan de Van Heuven Goedhartsingel, ervaar je heel goed als je door de wijk loopt. Als je je dan probeert voor te stellen dat er binnenkort prachtige nieuwbouwwoningen worden gebouwd, zie je in gedachten een hele nieuwe buurt ontstaan.”

Inspiratie gehaald uit al het goede wat er al was
Als we Richard vragen waar hij zijn inspiratie vond voor de architectuur, licht hij dat graag toe. “Aan de wijk is al meer dan tien jaar geschetst en getekend. Er zijn ook allerlei regels bedacht zodat er samenhang ontstaat. Ik vond het belangrijk om aan te sluiten bij de bestaande gezinswoningen in de buurt. Op die manier past de nieuwbouw mooi bij wat er al is, maar hebben de huizen wel een eigen karakter. De woningen hebben een baksteenarchitectuur met ruimte voor veel licht in de woningen.

Fijn ook dat het heel duurzame Nul Op de Meterwoningen zijn. Bewoners zijn klaar voor de toekomst!”

Daar krijg ik een blij gevoel van
“We werken door het hele land, dus het uiteindelijke resultaat van mijn werk bekijken is niet altijd makkelijk in te plannen. Gouda Oost ligt om de hoek van ons kantoor, dus ik ga zeker even kijken als er gebouwd is. Ik krijg altijd een blij gevoel als ik na een paar jaar terugkom op de plek en ik zie dat het groen in de voor- en achtertuinen flink gegroeid is en het ontwerp decor is geworden van het leven van mensen die er wonen.”

 

 

 

 

De makelaar

 

Even voorstellen...
Dit is Robert Roos, de makelaar van Aangenaam Gouda

Boer Makelaardij gaat de verkoop doen van de 18 woningen aan de Van Heuven Goedhartsingel. “En daar zijn we heel blij mee”, vertelt directeur Robert Roos enthousiast. “We zijn een lokaal betrokken makelaar en we volgen deze ontwikkeling al lange tijd met belangstelling. Zo mooi dat we nu deel kunnen uitmaken van een transformatie die de wijk én Gouda veel goeds doet.”

Aangenaam Gouda is een van de laatste projecten die de renovatie van Gouda Oost compleet maakt.
Robert vervolgt enthousiast.

Wie er woont, wil er niet weg
“Gouda Oost had altijd al veel potentie door de ligging en ruime opzet en door de nieuwbouw heeft de wijk nog meer kwaliteit gekregen. Wie hier woont wil er niet snel weg. Ik snap dat wel, want je woont hier dicht bij het centrum én dicht bij het Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen. Daarbij zijn er scholen, zorgvoorzieningen en winkels op loop- en fietsafstand. Gouda Oost had altijd al een supermarkt, maar dat was een kleine buurtsuper. Bewoners kunnen nu kiezen uit twee grote supermarkten en er zijn diverse kleine winkels die voorzien in de dagelijkse levensbehoeften.”

We begeleiden je van A tot Z
Boer Makelaardij is een fullservice makelaarskantoor. Dat wil zeggen dat ze niet alleen maar gespecialiseerd is in nieuwbouw, maar ook zeer ervaren is in bestaande woningen verkopen. Over het algemeen zal Robert jouw contactpersoon zijn. “Ik help mensen graag van A tot Z. Dat begint met een goede uitleg over wat ze nou precies kopen. Dat is bij nieuwbouw heel belangrijk. Ik wil dat de kopers het huis ervaren alsof het al gebouwd is. Vervolgens kan ik ze ook helpen om hun bestaande woning op het goede moment te verkopen, zodat alles mooi op elkaar aansluit.”

Toekomstbestendig
Door de nieuwbouw zijn er meer gezinswoningen én koopwoningen bij gekomen. Dat heeft weer gezorgd voor een andere bewonerssamenstelling. “De wijk is ten goede veranderd”, zegt Robert stellig. “Door verschillende leeftijden, afkomst en gezinssamenstelling te mixen ontstaat een heel fijne dynamiek. Ik ben er ook echt van overtuigd dat de populariteit van Gouda Oost toeneemt. Alle partijen hebben er samen voor gezorgd dat er een toekomstbestendige wijk is gemaakt waar zo’n duurzaam, energiezuinig huis kopen een goede investering is.”

Op de hoogte blijven?
Robert kijkt ernaar uit om je te ontmoeten. “Zonder dat we ook maar enige reclame hebben gemaakt, hebben al veel mensen hun belangstelling kenbaar gemaakt en zich via de site ingeschreven. Ik raad iedereen aan, die hier ook wil wonen, het voorbeeld te volgen. Dan maak je de meeste kans op zo’n mooi, nieuw huis.”

 

De projectontwikkelaar

 

Wat een kans om te laten zien wat we in huis hebben

“Je bent maandenlang non-stop met niets anders bezig. Als je dan hoort dat Van Wijnen heeft gewonnen, dan gaat de vlag uit.” Aan het woord is projectontwikkelaar Fons Kurvers. Hij heeft er samen met zijn collega Jurgen en een heel team van specialisten, voor gezorgd dat Van Wijnen maar liefst 184 woningen mag bouwen in Gouda Oost. Hoe dat precies gegaan is en waar Fons het meest blij mee is, lees je in dit artikel.

Woningcorporatie Woonpartners had bedacht dat het voor de laatste 184 koop- en huurwoningen slim zou zijn als één partij deze zou ontwerpen en realiseren. Ze schreven een prijsvraag uit. Van Wijnen werd als een van de drie partijen geselecteerd om met een voorstel te komen.

Dit werd gevraagd
Woonpartners vroeg de geselecteerde partijen om een plan te maken voor het ontwerp en de realisatie van 55 eengezinswoningen voor de verkoop aan particulieren. Daarnaast moesten de partijen de 4 appartementengebouwen met 117 huurappartementen en 12 eengezinswoningen ontwerpen, bouwen én straks onderhouden. De woningcorporatie liet destijds weten uitermate geïnteresseerd te zijn in het principe ‘conceptwoningen’.

Fons reageert: “Kortom, een klus die Van Wijnen op het lijf geschreven staat. Wij hebben alle disciplines in huis. Zo mooi dat we die nu allemaal konden combineren in één voorstel. De grondbieding die we deden, samen met het ontwerp- bouw- en onderhoudsvoorstel, viel in de smaak. Leuk aspect is dat we de 67 eengezinswoningen en 1 van de appartementengebouwen gaan bouwen met Fijn Wonen.”

Fijn Wonen, wat is dat?
Fijn Wonen is een duurzaam, betaalbaar en remontabel woonproduct. De woningen kunnen in snel tempo gerealiseerd worden. Fijn Wonen is zo ver uitontwikkeld dat de kans op fouten klein is en de risico´s verwaarloosbaar zijn. Ook op het gebied van leefklimaat, technologie en service heeft het product zich bewezen. Zo investeert Van Wijnen in een onbezorgde toekomstbestendige en betaalbare leefomgeving.

Trots en blij
“Collega’s van mij wonen om de hoek van Gouda Oost. Zij vertelden mij dat de wijk vroeger niet best was. De gemeente heeft het samen met de woningcorporaties groots aangepakt en met goed resultaat. Het is nu echt al een mooie wijk met veel groen en water. Verouderde en minder mooie bebouwing heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw. Wat slecht was, is vervangen en wat goed was, is behouden. Ik ben er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de revitalisatie en dat we met deze laatste ontwikkelingen de wijk nog een beetje mooier mogen maken.”

Blik op de toekomst
Fons tot slot: “We werkten al vaker voor Woonpartners en dat is wederzijds goed bevallen. Mooi dat we daar nu vervolg aan mogen geven en als het aan mij ligt, zou ik deze fijne samenwerking in de toekomst continueren. Zoals het er nu naar uitziet, starten we in de 1e helft van 2022 met de verkoop van de 18 eengezinswoningen aan de Van Heuven Goedhartsingel. We bouwen alles in een ‘treintje’ zodat eind 2023 de hele wijk af is. Ik kijk ernaar uit om straks een rondje te lopen en het resultaat te zien van wat we begin 2021 bedachten.”

Ondertekenen contracten

 

184 nieuwe woningen in Gouda Oost

Op 21 juni 2021 ondertekenden René Mascini namens Woonpartners Midden-Holland en Theo Rook namens Van Wijnen de overeenkomst voor de ontwikkeling, de bouw en het onderhoud van 184 nieuwe woningen in Gouda Oost. Na een aanbestedingsprocedure selecteerde Woonpartners ontwikkelende bouwer Van Wijnen voor de verdere ontwikkeling en de realisatie van 129 midden- en sociale huurwoningen inclusief een meerjarige onderhoudsovereenkomst. Van Wijnen realiseert en verkoopt daarnaast ook 55 koopwoningen voor eigen ontwikkeling.

Revitalisering Gouda Oost
Woonpartners Midden-Holland voert mede in samenwerking met de gemeente een groot aantal projecten uit om de Goudse wijk te verbeteren. De ambitie is om van Gouda Oost een nog prettigere woon- en leefomgeving te maken.

“Met deze laatste handtekening kunnen Woonpartners en Van Wijnen verder gaan met de doelstelling die we in het jaar 2000 hebben verwoord: We maken van Gouda Oost een wijk waar het fijn wonen is, met duurzame woningen en een gedifferentieerd  woningaanbod. We hebben al mooie projecten mogen realiseren met de Leo Vroman en Georgine Sanderstorens, de Telderstoren en  Nelson Mandela Centrum als multifunctionele accommodatie. Maar we zijn er nog niet. Nu gaat Woonpartners verder met het Middengebied, de locatie van de voormalige Oostvogel en de Van Heuven Goedhartsingel en in de laatste fase Zuidelijke Stempel Oost. Ik ben hierna niet meer aan zet, maar ik kom zeker nog eens kijken als het klaar is” aldus René Mascini.

“We kijken ernaar uit om  al onze expertises van ontwikkeling, bouw en onderhoud in te mogen brengenen de aloude samenwerking met Woonpartners te mogen continueren” zegt Theo Rook namens Van Wijnen.

103 productwoningen vanuit Fijn Wonen  
Alle 184 woningen zijn concept- en productwoningen, waarvan 81 woningen worden gebouwd volgens het Wij Wonen het concept-systeem. Binnen het totaal van huur- en koopwoningen worden er daarnaast 103 eenheden gerealiseerd conform het Fijn Wonen – productsysteem, zowel eengezinswoningen als appartementen. Bij Fijn Wonen komen woningen middels een volledig geïndustrialiseerd proces tot stand. De woningen worden geproduceerd in de nieuwe fabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Door slimme productiemethodes en energiezuinige keuzes, levert Fijn Wonen gegarandeerde kwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Langdurige samenwerking Woonpartners Midden-Holland en Van Wijnen
Woonpartners en Van Wijnen sloten de overeenkomst volgens de principes van Resultaat Gericht Samenwerken (RGS), met als doel het bevorderen van de kwaliteit en duurzaamheid van vastgoedonderhoud en het daarbij toepassen van resultaatgericht samenwerken. Voor de 129 huurwoningen sloten Woonpartners en Van Wijnen een zogenaamde DBM-overeenkomst, hierbij worden ontwerp (Design), bouw (Build) en onderhoud (Maintain) aan één partij uitbesteed.

Namens de gemeente Gouda bracht de wethouder Rogier Tetteroo de hartelijke felicitaties over aan Woonpartners Midden-Holland en Van Wijnen voor de ontwikkel-bouw- en onderhouds overeenkomst voor deze huur- en koopwoningen. Een fraaie mix van koopwoningen, middeldure huurwoningen en sociale huurwoningen zowel eengezinswoningen als appartementen. Gasloos uiteraard en de EGW nul-op-de-meter. “Vooral de ontwikkeling in het Middengebied (De Rijkestraat) heeft het nodige van ons uithoudingsvermogen gevergd. De sloop, met authentieke mokers, dateert alweer van november 2019.

Ik ben enorm blij dat al deze ontwikkelingen nu daadwerkelijk in realisatie komen. Met een koel hoofd en een warm hart en met focus op het doel zijn deze uitdagingen ook weer opgepakt. Nu staan de seinen dan ook definitief op groen. De buurt kan met een aantal jaar nieuwe bewoners ontmoeten die gaan bijdragen aan Aangenaam Gouda Oost”.

Planning
De start van de bouw van het eerste appartementengebouw staat gepland voor begin volgend jaar. De laatste woningen worden in 2023 opgeleverd.

Over Woonpartners
Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland is een vraaggestuurde organisatie zonder winstoogmerk, actief in de regio Midden-Holland en in het bijzonder in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Zij richt zich primair op mensen die niet zelfstandig in hun woonbehoeften kunnen voorzien. Daarnaast rekent Woonpartners het tot haar taak om met lef marktgerichte activiteiten te ontwikkelen op het gebied van bouwen en beheren, zij het dat er wel een rechtstreekse - aantoonbare - relatie met de primaire doelstelling moet zijn. Woonpartners investeert creatief in mensen, buurten en wijken en zoekt samenwerking met maatschappelijke partners om betaalbaar wonen in sociaal goed functionerende verbanden met goede maatschappelijke voorzieningen tot stand te brengen.

Over Van Wijnen
Van Wijnen initieert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed in de domeinen wonen, zorgen, leren, werken en recreëren. Van Wijnen maakt zich hard voor betaalbare woningen binnen heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. Daarom zet Van Wijnen zich vol in op innovatie. Voorbeelden zijn de geïndustrialiseerde woonoplossingen van Fijn Wonen, het living lab op De Loskade in Groningen, deelname aan Project Milestone voor 3D betonprintwoningen en het Funda Huis.